Potrawy regionalne


Dorsz zapiekany mozzarellą z sosem ze świeżych pomidorów i świeżą bazylią

dorsz

składniki :

  • filet z dorsza
  • ser mozzarella
  • pomidory
  • bazylia
  • masło
  • cebula
  • czosnek
  • śmietana
Dorsza umyć i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i lekko podsmażyć na oliwie. Na zrumienionego dorsza położyć plasterki pomidora i ser. Zapiekać w piecu

Sos: Pokroić cebulkę i czosnek w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone pomidory i dusić. Dodać świeżą bazylię i śmietanę.


Węgorz w sosie koperkowym

składniki :

  • świeży węgorz
  • masło
  • koperek świeży
  • sól, pieprz
wegorz
Węgorza pokroić w dzwonki i smażyć na maśle. Włożyć do naczynia,
następnie przełożyć masłem i świeżym koperkiem. Dusić w piecu ok. 15 minut

Pstrąg faszerowany

Gefilte_Fish składniki :

  • pstrąg
  • 20 dkg pieczarek
  • cebula
  • pęczek pietruszki
  • 1 jajko
  • 100 ml wytrawnego wina
  • koperek
  • vegeta
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 5 dkg boczek wędzony
Pstrąga wyczyścić z łusek, przeciąć w zdłuż kręgosłupa z góry tworząc kieszeń. Oczyścić z ości, umyć i przyprawić.
Pieczarki i cebulę pokroić i obsmażyć. Dodać pokrojony boczek i ugotowane, pokrojone w kostkę jajko oraz pietruszkę.
Podlać winem i dusić na małym ogniu. Przygotowanym farszem wypełnić pstrąga i gotować na parze.

Krem z łososia

składniki :

  • łosoś
  • warzywa
  • koper włoski
  • śmietana 34%
  • sól, pieprz biały
krem z łososia
Wywar z głowy i kręgosłupa łososia gotować 2 godziny z warzywami. Przecedzić przez sito.
Do wywaru dodać mięso łososia, koper włoski i śmietanę. Ugotować, następnie zmiksować i przecedzić przez sito.
Doprawić solą i białym pieprzem.